آشنایی با قوانین حق نشر (Copyright) نرم افزار ها

آموزش کامپیوتر

آشنایی با قوانین حق نشر (Copyright) نرم افزار ها

مقدمه

اغلب برنامه هایی که خریداری می کنیم. تحت قانون حق نشر (Copyright) قرار دارند. و ما حق کپی کردن آنها را نداریم. در صورتی که از یک نرم افزار که حق نشر دارد کپی تهیه کنید. قانون شکنی کرده اید و ممکن است تحت تعقیب قانونی قرار بگیرید.

وب سایت های بسیاری کارهای هنری را به صورت رایگان در اختیار دیگران قرار می دهند. برخی از این وب سایت ها حق انجام چنین کاری را دارند. اما اکثر وب سایت ها به صورت غیر قانونی امکان دریافت کامل فیلم ها یا موزیک ها را به صورت رایگان فراهم کرده اند.

در مقاله امروز به بررسی حق نشر نرم افزار ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

حق نشر نرم افزار ها

کپی رایت

در صورتی که یک نرم افزار، یا یک مجموعه از تصاویر را بر روی CD یا DVD خریداری کرده اید. معمولا اجازه تهیه یک نسخه پشتیبان از آن را دارید. تا در صورت خرابی CD یا DVD از نسخه پشتیبان استفاده کنید. اما امکان توزیع و تکثیر آن را حتی در بین دوستان خود ندارید.

بنابراین واضح است اجازه کپی و فروش مجدد نرم افزار را هم ندارید.

انواع نرم افزار ها از لحاظ قوانین حق نشر

در اکثر نرم افزار ها امکان مشاهده اطلاعاتی نظیر شماره شناسایی نرم افزار. شرکت تولید کننده و نام خریدار آن وجود دارد که معمولا این اطلاعات در پنجره ای به نام About نمایش داده می شود.

با مشاهده این اطلاعات می توانید شماره سریال نرم افزاری را که خریدیم مشاهده کرده. و در صورت نیاز آن را یادداشت کنیم. علامت © به معنای Copyright می باشد.

نرم افزار ها را از لحاظ قوانین Copyright می توان به چند دسته تقسیم بندی کرد:

  1. نرم افزار های دارای حق نشر
  2. رایگان (Freeware)
  3. اشتراکی (Shareware)
  4. نمایشی (Demo)
  5. متن باز (Open Source)

۱) نرم افزار های دارای حق نشر

اکثر نرم افزارها توسط شرکت های تولید کننده آنها در بازار توزیع می شود. خریداران یک نسخه از آن را برای استفاده خریداری می کنند. طبق قوانین حق نشر خریدار مالک نرم افزار نمی شود. بلکه حق استفاده از آن را تحت شرایط خاصی بدست می آورد. به عنوان مثال شما حق کپی یا فروش مجدد این نرم افزار را ندارید.

در صورتی که نرم افزار را روی CD یا DVD خریداری کرده اید. معمولا اجازه تهیه یک کپی از آن را بر روی رایانه دارید. اما امکان توزیع و تکثیر را در بین دوستان ندارید. مسلما اجازه کپی و فروش مجدد نرم افزار را هم ندارید.

نرم افزار های پولی را می توان از طریق اینترنت نیز دریافت کرد. و با کارت های اعتباری پول آن را پرداخت کرد. و شماره سریال مخصوص استفاده از نرم افزار به صورت ایمیل یا آنلاین دریافت خواهید کرد.

از آنجایی که در کشور ما قوانین حق نشر توسط برخی از مصرف کنندگان رعایت نمی شود. معمولا تولید کنندگان نرم افزار در ایران بر روی نرم افزارهای خود قفل هایی قرار می دهند. که به شما اجازه نصب تعداد محدودی از این نرم افزار را می دهد. و شما نمی توانید آن را کپی کرده و به دوستان خود بدهید.

۲) نرم افزار های رایگان (Freeware)

Examples : Mozilla Firefox. Opera web browser. Google Chrome.

نرم افزار رایگان به نرم افزارهایی گفته می شود که تولید کننده به صورت رایگان در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد و به ازای نرم افزار هیچ پولی دریافت نمی کند.

معمولا این نرم افزار ها را در شبکه اینترنت قرار می دهند تا هر کس به آن نیازی داشت آن را به صورت رایگان دریافت کند. معمولا کپی و انتشار این نرم افزار ها مجاز است. اما فروش یا اعمال تغییرات در آن ها ممنوع است.

 

این مقاله ادامه دارد…

 

برگرفته از :

کتاب (ICDL) سطح یک

نویسنده مهندس سید علی موسوی – مهندس مجد سبز علی گلی

راه های ارتباطی با آژانس تبلیغاتی آراز پردازش کیا :

برای اطلاعات بیشتر با همکاران ما در شرکت آراز پردازش در ارتباط باشید.

آدرس ایمیل:  info@arazpardazesh.com

اینستاگرام شرکت:   https://instagram.com/araz_pardazesh_kia

تماس با ما:     https://arazpardazesh.com/contact

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 4 =