10 مقوله اساسی در توسعه اقتصادی

گفتمان اقتصادی

shutterstock_1723569517

مقدمه

سلام خدمت همراهان آراز پردازش کیا. دوشنبه ها با سری مباحث اقتصادی در خدمت شما هستیم. امروز درباره مقوله های اساسی توسعه اقتصادی صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید:

دلایل اقتصادی دخالت دولت در اقتصاد چیست؟ بخش دوم

اقتصادی دخالت دولت در اقتصاد چیست؟

آشنایی با مباحث نرخ ارز | دلایل تقاضای ارز

مفاهیم پایه و اولیه ی اقتصادی

ده مقوله اساسی در توسعه اقتصادی

Economic-Development

در برنامه ریزی برای رسیدن به توسعه اقتصادی و مباحث توسعه ، ده مقوله اساسی وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به طرح این موضوعات بپردازیم.

۱) رشد در مقابل توزیع :

از عناوین توسعه اقتصادی این است که در فرآیند توسعه آیا باید اولویت با رشد اقتصادی و افزایش تولید باشد ، یا با توزیع درآمد و کمک به فقرا . می توان سه دیدگاه را مطرح کرد:

الف) ابتدا رشد، سپس توزیع

ب) ابتدا توزیع، سپس رشد

ج) رشد همراه با توزیع

۲) جایگزینی واردات یا توسعه صادرات:

آیا باید استراتژی جایگزینی واردات را در استراتژی توسعه کشور انتخاب نمود یا استراتژی توسعه صادرات. در استراتژی جایگزینی واردات، باید تلاش گردد تا کالاهایی را که وارد می کنیم. در داخل کشور تولید کنیم.

باید در بخش هایی که مزیت مطلق یا نسبی داریم. در استراتژی توسعه صادرات سرمایه گذاری کرده، محصول تولید کنیم. آنها را صادر و کالاهای دیگر را وارد نماییم.

استراتژی جایگزینی واردات همان حمایت گرایی و استراتژی توسعه صادرات ، همان استراتژی آزاد سازی اقتصادی است.کشورهایی مثل کره جنوبی و سنگاپور ، استراتژی توسعه صادرات را انتخاب نموده اند.

۳) توسعه اقتصادی یا توسعه سیاسی:

در فرایند توسعه آیا باید اولویت را به توسعه اقتصادی دهیم یا توسعه سیاسی؟. یا همزمان هر دو را پیگیری نمائیم. توسعه سیاسی به معنای گسترش نهاد های دموکراسی می باشد.

۴) نقش دولت یا بازار :

در فرایند توسعه نقش دولت و مکانیسم بازار چگونه است؟. برای رسیدن به توسعه اقتصادی باید نقش اصلی و مهم با دولت باشد یا مکانیسم بازار. در طی مراحل توسعه . در طی مراحل توسعه نقش این دو نهاد مهم چگونه باید تنظیم گردد؟.

۵) توسعه شهری یا توسعه روستایی:

باید اولویت در فرایند توسعه به توسعه شهری داده شود یا توسعه روستایی؟. در مباحث مربوط به توسعه اولویت توسعه روستایی ، شهری یا توسعه روستا – شهرها. همواره مورد بحث نظریه پردازان توسعه بوده است.

۶) توسعه کشاورزی یا توسعه صنعتی:

از مباحث مهم این است که اولویت را باید به توسعه کشاورزان داد یا توسعه صنعتی؟. گروهی طرفدار توسعه صنعتی و گروهی دیگر اولویت را به توسعه کشاورزی داده اند.

۷) رشد متوازن یا نامتوازن:

یکی از مباحث توسعه این است که آیا در فرایند توسعه باید به همه بخش ها توجه کرد. و در آن سرمایه گذاری نمود یا اینکه ابتدا باید به یک بخش که می تواند پیشگام توسعه قرار گیرد. توجه بیشتری نمود و با رشد آن بخش ، به طور خودکار سایر بخش ها نیز رشد می کند.

۸) صنایع کوچک (کاربر) یا صنایع بزرگ (سرمایه بر):

چالشی در توسعه اقتصادی، صنایع کوچک و بزرگ است. آیا باید به صنایع بزرگ اهمیت داد و یا به صنایع کوچک ؟ به عبارت دیگر کوچک زیباست؟ یا بزرگ زیباست؟.

۹) تمرکز در برابر عدم تمرکز :

از مشکلات کشورهای در حال توسعه تمرکز گرایی است. فعالیت های اقتصادی ، قدرت سیاسی و فرصت ها ، معمولا در شهرهای بزرگ یا پایتخت ها متمرکز است.

چگونگی تمرکز زدایی فعالیت های اقتصادی و سیاسی از مباحث مهم در توسعه اقتصادی می باشد.

۱۰) جدید در مقابل سنتی:

گروهی سنت و گذشته را مانع توسعه می دانند و معتقدند که در فرآیند توسعه باید ساختار ها و تفکرات قدیمی جای خود را به انواع جدید بسپارد. گروهی سنت گرایی را عامل اصلی عقب ماندگی می پندارند. و گروهی دیگر تجدد را علت اصلی عقب ماندگی می دانند.

برگرفته از :

کتاب اصول اقتصاد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 10 =